انواع وصیت
انواع وصیت از مهم ترین موضوعات حقوقی ماهیت و انواع وصیت میباشد. اگر افراد ماهیت و نوع وصیت را تشخصی دهند، میتوانند با تکیه بر مقررات قانونی بر بسیاری از اختلافات ممکنه در دادگاه جلوگیری نمایند. از مهم ترین مواردی که در اسلام به آن اشاره شده است، عمل کردن به وصیت متوفی میباشد.
معنی لغوی وصیت به معنای عهد نمودن، سفارش کردن، فرمان دادن و پرداختن به اموری است که متوفی به آن در وصیت اشاره کرده است. در علم حقوق وصیت اینگونه تعریف شده است: وصیت عبارت است از؛ تعیین تکلیف نمودن امور مالی و غیر مالی فرد که بعد از فوتش برای بازماندگان به جای میگذارد تا در آینده فرزندانش بر سر ارث و میراث به مشکل برنخورند و اگر بدهی دارد از اموالش تسویه گردد. افراد تا زمانی که زنده هستند این امکان را دارند تا با تنظیم وصیت نامه میزان اموال و دارایی خود را میان فرزندانشان و بازماندگان خویش تقسیم نمایند. افراد تنها می توانند یک سوم از اموال خویش را وصیت نمایند و اگر میزان وصیت از یک سوم ارث بیشتر باشد، نیاز به تأیید تمامی وراث دارد.
عناصر وصیت چیست؟
ارکان یا عناصر وصیت شامل چهار بخش میشود: ۱. موصی؛ شخص وصیت کننده را موصی مینامند که میبایست شخص موصی بالغ، رشید، عاقل و مختار باشد همچنین مرگ وی به موجب خودکشی نباشد ۲. موصی له؛ شخصی که منفعتی از وصیت به او میرسد. ۳. موصی به؛ آن چیزی که تحت عنوان وصیت پرداخت میگردد. ۴. وصی؛ شخصی که به وصیت متوفی عمل میکند. وصیت انواعی دارد که موسسه حقیقت گستر در این مقاله میخواهد به آن بپردازد.
وصیت تملیکی:
در حقوق به عملی که به موجب آن مال با منفعتی از مال شخص متوفی بعد از مرگش تحت تملک شخص دیگری در میآید وصیت تملکی میگویند. زمانی که وصیت شونده بعد از مرگ موصی، وصیت خویش را بپذیرد تملیک رخ خواهد داد. هنگامی که موصی له تا قبل از فوت موصی وصیت را بپذیرد، موثر نخواهد بود چراکه وصی میتواند تا زمانی که زنده است وصیت خویش را تغییر دهد ولی چنانچه موصی له وصیت متوفی را بعد از فوت ایشان قبول کند( وصیت را قبض کند) امکان رد وصیت را ندارد.
وصیت عهدی:
گاهی موصی از شخصی طلب کاری را دارد و میخواهد فردی برای وی عملی را انجام دهد، به این امر وصیت عهدی میگویند. همچنین مجری انجامِ وصیت، میتواند در زمان زنده بودن با درخواست موصی مخالفت کند ولی اگر موصی فوت کند، شخص میبایست به عملی که به برای آن مجری شده است، عمل نماید. اکثر امور مرتبط ارثی نظیر تنظیم وصیت و دعاوی ارثی مستلزم دریافت مشاوره و راهنمایی از وکیل ارثی میباشند که موسسه حقیقت گستر با در اختیار داشتن گسترده ترین دپارتمان ارثی این اطمینان را به شما میدهد تا با خیالی آسوده پرونده ارثی خویش را به آن بسپارید.